Filosofie

 1. Durf

Onze opleidingsfilosofie is gebaseerd op "durf". Wij gebruiken "DURF" dan ook als sleutelwoord binnen onze jeugdopleiding. De tegenpool van durf is "angst". Wij willen "angst" bannen op een voetbalveld, zeker tijdens de jeugdopleiding. Ons eenvoudig uitgangspunt is dat opleiding (formation) en plezier (fun) altijd en overal primeren op resultaat (result). Helaas is dat niet het geval. Fun en formation (termen uit trainersschool KBVB) blijken in het Belgisch jeugdvoetbal voornamelijk lege dozen. Het gegoochel met deze termen moet de indruk wekken dat aan "jeugdopleiding" wordt gedaan, veelal wordt echter een beleid van "resultaten" gevoerd.

Let wel: het resultaat van een wedstrijd is niet belangrijk, het willen winnen van een wedstrijd absoluut wel. De individuele winnaarsmentaliteit van de speler is heel belangrijk. Wij willen onze spelers ontwikkelingen meegeven, die we ontlenen aan de ziel van de stad Aalst én aan onze clubtraditie en clubcultuur, die bovendien een optimaal leerklimaat garanderen:

 • Aanvallend en aantrekkelijk voetbal
 • Durf, creativiteit en initiatief op alle posities (mét aanmoediging)
 • Dominantie 1:1, zowel aanvallend als verdedigend
 • Gerichte opbouw van achteruit met diepgang
 • Verdedigen als middel, nooit als doel
 • De wedstrijd – ook op training – absoluut willen winnen
 • De individuele ontwikkeling van de speler staat altijd centraal

 

 1. Het individueel leerproces

SC Eendracht Aalst biedt een individueel leerproces aan elke jeugdspeler aan. Dit individueel leerproces wordt in team naar voor gebracht (wedstrijden). Voetbal is en blijft nu eenmaal een teamsport. Het individueel leerproces en het teamgebeuren komen nu en dan lijnrecht tegenover elkaar te staan. Het individueel leerproces krijgt bij ons steeds voorrang.

 1. Voetbalgrenzen

Wij eisen respect voor elke speler die het aandurft om vrijuit te voetballen. Wij eisen voor onze spelers tevens de nodige "speelruimte". Laat jeugdspelers het voetbalspel ervaren binnen de grenzen dat SC Eendracht Aalst voor hen uittekent. Die grenzen reiken een stuk verder dan de grenzen van het volwassen voetbal. De grenzen van het volwassen voetbal zijn dan ook de onze niet. Het is de bedoeling dat elke jeugdspeler bij SC Eendracht Aalst zijn eigen voetbalgrenzen leert te ontdekken. Een jonge speler MOET dus voetballend REGELMATIG IN DE FOUT gaan. Deze foutjes zijn broodnodig voor hun individuele ontwikkeling. Bij SC Eendracht Aalst wordt tot en met Middenbouw nooit gesproken over het nemen van RISICO'S tijdens het voetballen. Wij leren hen het onderscheid tussen het nemen van een "risico" bij een spel (onze voetbalwereld is er ééntje van durvers) en het nemen van een risico in het dagelijkse leven (safety first).

 1. Wedstrijdresultaten - Wedstrijdverslagen

Binnen de jeugdopleiding van SC Eendracht Aalst gelden een aantal strenge regels op het gebied van wedstrijdresultaten. Rangschikkingen worden NERGENS gepubliceerd, noch op de jeugdwebsite, noch in de kantine. Wedstrijdverslagen (behoudens van beloften en eerste elftal) worden ook niet weerhouden. Bij ons dient missie en visie immers meer te zijn dan een loze kreet. Individuele sites of blogs van opleiders en begeleiders (rond het team) worden daarom ook niet toegestaan door de Denkcel Opleidingen. Mogelijke gevallen van "championitis" worden hierdoor voortijdig in de kiem gesmoord. En toch loopt het soms bij ons ook nog wel eens fout ...

 1. Speelgelegenheid

Elke jeugdspeler wordt verzekerd van speelgelegenheid binnen zijn team. Een speler ontwikkelt NIET door op de bank te zitten. De grootte van de kernen is de eerste bepalende factor inzake speelgelegenheid. Als een spelerskern te groot is, kan zelfs de beste opleider ter wereld een speler niet genoeg speelminuten aanbieden. De allesbepalende factor is een dwingende regel op te leggen naar speelminuten toe. Dat gebeurt door de regels binnen VFV strikt op te volgen. Elke jeugdspeler binnen onze jeugdopleiding wordt op deze manier verzekerd van speelgelegenheid binnen zijn team, behoudens inbreuken door jeugdspeler op het intern reglement. Enkel naar onze Postformatie toe confronteren we onze spelers met het selectiebeleid van onze A kern.

 

 

y

willems veranda'splastiek hofstadebetfirstdsLOGO STERCKX MEDIA Cornelis SnackscofiacCoach Partne logo Smallarijs De Pauw Containers LOGO FINAL Smallgosport conversal dorstuur css