“Anders” opleiden: van theorie naar praktijk

zaterdag 31 maart 2018 - 12u38

 

De filosofie van de jeugdopleiding van SC Eendracht Aalst in een notendop: we stellen rechtstreeks het welzijn van het kind voorop in functie van zijn persoonlijke ontwikkeling. Vrije vertaling: we gebruiken de groep om het individu beter te maken en niet het individu om de groep te verbeteren. Het doorschuiven van spelers boven leeftijd is één van de kenmerken van onze opleiding. Wij leiden spelers op, geen teams. De klassementen doen er dan ook niet toe. Ook het bewust onder leeftijd laten spelen van laat-mature spelers is een item waar we actief mee bezig zijn.
Waar we sinds dit seizoen ook mee bezig zijn is het samenstellen van diverse trainingsgroepen op basis van verschillende invalshoeken, los van de “traditionele” kalenderleeftijd:

  • Kalenderleeftijd waarbij we actief “spelen” met het traditionele eikpunt 1 januari
  • Maturiteit (op basis van metingen, zie verder)
  • Het oog van de opleider (buikgevoel)

Op 16 september hadden we reeds een algemene “Dag van de Maturiteit” met de leeftijden U10 tem U14. Deze dag heeft ons een schat van informatie bezorgd wat uiteindelijk resulteerde in een objectievere evaluatie van het individu en het bewust onder – en boven leeftijd plaatsen van sommige spelers.

Nog leuker werd het vorige week. We speelden op 28 en 29 maart tegen onze buren van FCV Dender – waarbij we hen hierbij nog eens van harte willen bedanken om met ons te willen meedenken - een aantal vriendschappelijke wedstrijden met teams U13 en U14 die samengesteld werden met de mate van maturiteit als uitgangspunt. We speelden een wedstrijd onder vroeg-maturen en een wedstrijd onder laat-maturen.

Binnen onze jeugdopleiding bekijken we naar andere manieren om individuele spelers “beter” te maken. Het variëren en spelen met weerstanden, maturiteit en geboortejaren maakt integraal deel uit van deze visie. Het is onze verantwoordelijkheid als jeugdopleiding om voor individuele spelers de beste keuze te maken om verder te kunnen ontwikkelen. Think different.

INFO GROEIFASE VOOR DUMMIES
Op SC Eendracht Aalst doen we vanaf Middenbouw bewust aan “groeiberekening”. Zonder dure woorden te gebruiken: de groeiberekening geeft een schatting van waar de speler zich in zijn of haar fysieke ontwikkeling bevindt. Op die manier kunnen we ook berekenen wanneer het kind zijn maximale groeisnelheid bereikt. Belangrijk hierbij om te weten is dat de biologische ontwikkelingsleeftijd voor een belangrijk deel bepaalt wat er trainbaar of minder trainbaar is bij kinderen. Daar proberen wij meer dan ooit rekening mee te houden.

willems veranda'splastiek hofstadebetfirstdsLOGO STERCKX MEDIA Cornelis SnackscofiacCoach Partne logo Smallarijs De Pauw Containers LOGO FINAL Smallgosport  conversal dorstuur css

   

 

AFFICHE PAASSTAGE2019v11

AFFICHE PAASSTAGE2019v11